7 лайфхаків відвідувачів фестивалю Sziget

Опубликовано 30 июня 2018 г.

Минулого року один з найбільших музичних фестивалів Європи — Sziget відвідало більше тисячі українців. Користуючись їх досвідом, ми зібрали кілька порад на випадок, якщо цього року ви опинитесь в їх числі.


Житло

Трушні фестивальники вважають, що неможливо відчути атмосферу фестивалю, якщо живеш поза його межами, а не в наметовому містечку. Якщо ви такої ж думки, то у вас є кілька варіантів.

Безкоштовний кемпінг. Назва його умовна, бо на території намет можна поставити під першим деревом, що сподобалось, виключаючи звичайно території танцполів та фуд-кортів. З одного боку: острів великий, місця вистачить всім. Але насправді, щоб зайняти зручне місце — подалі від людних доріг та гучних музичних сцен — краще приїжджати в так званий «нульовий» день Sziget.

Платний кемпінг. Їх існує кілька видів. Обрати свій та придбати у нього квиток можна на офіційному сайті фестивалю. Перевагами цього варіанту є можливість не поспішати ловити зручне місце, бо в будь-якому разі відпочинок буде відносно зручним: душі з гарячою водою, комфортні туалети, невеличкий парк зі столами та лавами, кімната відпочинку з пуфами, розетками, Wi-Fi та навіть піаніно. На випадок, коли всі одночасно заряджають телефони у кемпінгу, варто взяти з собою подовжувач.

Якщо ви не наважитесь провести тиждень у наметі, є кілька варіантів проживання у Будапешті. І зручніше за все їх шукати за допомогою таких сервісів:


Зв’язок

Варіанта залишатися на зв’язку протягом фестивалю два:

  • придбати сім-картку місцевого оператора;
  • користуватися тарифами в роумінгу свого українського мобільного оператора. У другому випадку радимо передплатити одни з спеціальних пакетів на тиждень, вікенд або конкретную кількість мегабайт та хвилин. Після отримання Україною безвізу таких вигідних пакетів з’явилось більше. Краще заздалегідь дізнатись подробиці у відповідного оператора. Якщо тарифи вас влаштують, то одразу після прильоту активуйте роумінг і отримайте в СМС підтвердження.


Мобільний додаток

І для iOS, і для Android існує дуже зручний додаток Sziget Festival. Дозволяє не розгубитись поміж сотнями артистів на кількох сценах та спланувати свій музичний маршрут максимально ефективно. Також в ньому є карта фестивалю, довідкова інформація та сповіщення з найважливішими новинами. Попереджаємо: додаток не дуже легкий, тож краще його встановити заздалегідь в зоні Wi-Fi, а не використовувати для нього мобільний інтернет у роумінгу.


Одяг

Враховуйте, що фестиваль проходить на острові. Клімат на ньому відповідний: погода може значно змінюватись протягом тижня, а температура коливатись до 10 градусів протягом доби. Пам’ятайте про це при формуванні гардеробу: візьміть на випадок дощу та холодних вечорів щільну куртку (так звану штормовку) та практичні штани. Для сонячних днів треба обов’язково мати головний убор, бо біля сцен майже немає тіні, а з 16:00 вже виступають артисти, яких не хочеться пропускати.

Також візьміть з собою карнавальний костюм або якийсь його елемент: на «Сігеті» більшість гостей виглядає чудернацько і в звичайному одязі ви будете наче біла ворона.


Правило «3Б»

Три головні речі фестивальщика: беруші, бананка, баф.

Бананка вкрай необхідна, бо ходити по території майже цілодобово з рюкзаком важко, а залишати телефон, powerbank та гроші у наметі — небезпечно. До цього списку у бананку радимо додати пляшечку води та якийсь снек. По-перше, щоб не стояти у черзі, коли зненацька зголоднів, а твоя улюблена команда вже виходить на сцену. По-друге, щоб зекономити. Ціни на фуд-корті вищі за українські:

Млинець з бананом та шоколадом — 140 грн.

Лапша wok, паста — 200 грн.

Шматок пиццы — 75-80 грн.

Суп-гуляш — 200 грн.

Хот-дог — 100 грн.

Кіш — 140 грн.

Пиво — 70 грн.

Кава — 90 грн.

Коктейлі — 200-300 грн. 

Беруші необхідні всім, хто оселився на території фестивалю. У якій частині ви б не поставили намет, буде чутно одну зі сцен: ввечері виступи, вранці — саундчеки. Там де не чутно музики зі сцен, можуть проходити нічні дискотеки або вечірки (наприклад, у платних кемпінгах).

Баф потрібен на опен-ейрах, як повітря. Точніше, він його забезпечує. Від танців та слемів перед сценою піднімається пил. Звичайно, організатори роблять все, що можуть: перед початком роботи сцен поливають танцпол. Але цієї вологи вистачає на кілька годин, а під час виступу хедлайнерів активність публіки знову піднімає пил. Тому беріть баф: в ньому ви будете трохи симпатичніші, ніж в распіраторі або марлевій пов’язці. Він також стане пов’язкою на очі, якщо ви вирішете подрімати вдень.


Auchan

Без краплі реклами об’єктивно констатуємо: найголовніший скарб для сігетців — гіпермаркет «Ашан» в парі кілометрів від центру фестивалю. З його допомогою можна закрити всі свої потреби.

Дешева їжа. Ціни угорського «Ашану» майже не відрізняються від українського. Тому є можливість не залишати велику кількість грошей на фуд-корті, а харчуватися бюджено та корисно. Будь-яку їжу можна проносити на територію фестивалю, окрім спиртних напоїв. Тому при бажанні можна взяти з собою металевий посуд, кип'ятильник та готувати у кемпінгу або відразу купувати продукти, які не потрібно готувати.

Спорядження. Якщо ви не взяли на фестиваль або загубили шкарпетки, білизну, одяг, кепку, сонцезахисний засіб, рушник, ліхтарик, скотч, пульвелізатор від спеки, беруші, гумові чоботи, дощовик, купальник, поліетилен для намету та навіть сам намет, каремат та спальник, все це ви можете тут купити. До речі про намет: якщо ви летите на «Сігет» лоукостом, то щоб провезти власний намет, каремат та спальник, потрібно буде купити багаж — від 700 грн в один бік. Вигідніше купити у тому самому «Ашані» набір з намету, двох спальників та двох карематів за 1200 грн та залишити все це на фестивалі. Саме через те, що європейці вже давно прийшли до цього висновку і кожного року полишають безліч спорядження тут, у 2016-му організатори фестивалю впровадили соціальну акцію та передали все залишене приладдя нужденним.


Дзен

Але найголовніший лайфхак: не переймайтесь жодними лайфхаками. Sziget досить обгрунтовано називає себе «Острів свободи». Тут почувають себе вільними та щасливими, незалежно від того, використовують вони лайфхаки та досвід для дешевшого та зручнішого відпочинку, або безтурботно забувають про все та їдуть, покладаючись на везіння.

Тут є все необхідне для життя: пральня, камери схову, догляд за дітьми, банкомати, термінали на кожній торговій точці, аптека, бюро знахідок, цілодобове медичне обслуговування, інформаційний центр тощо. Атмосфера на фестивалі така, що кожен перехожий за хвилину стає твоїх приятелем та радо допоможе в будь-якій ситуації. Тому «Сігет» це, на нашу думку, найкраще місце, щоб навчитись довіряти людям та Всесвіту.

Дар'я Батозська

Фото: Андрій Максимов

Sziget Festival Sziget

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев