7 артистів, яких варто почути на фестивалі Sziget 2018

1
Опубликовано 6 августа 2018 г.

Ми вже згадували, що бюджет цьогорічного фестивалю Sziget — 27 мільйонів євро. Ця сума натякає, що до лайнапу-2018 варто придивитись уважніше. Тому ми підготували шпаргалку з тими артистами, виступи яких не можна пропускати на цьогорічному святі під назвою «Сігет».


Щоб не бути Капітаном Очевидність, не будемо радити підтримати українських музикантів на найбільшому європейському фестивалі. І так зрозуміло, що треба взяти жовто-блакитний прапор і стати активним свідком цих історичних для української музики подій. Просто занотуйте собі, хто де виступає:

- ONUKA (13 серпня, 23:00, World Music Stage),

- 5'NIZZA (8 серпня, 20:30, Europe Stage),

- KADNAY (11 серпня, 15:15, Europe Stage),

- Vetka (11 серпня, 23:00, Campfire).

Також не будемо зайвий раз казати, чому треба потрапити на виступи головних хедлайнерів — Кендріка Ламара, Gorillaz, Лани Дель Рей, Arctic Monkeys, Mumford and Sons, Kygo, Ліема Галлахера, Gogol Bordello, Bonobo, Parov Stelar, Dua Lipa. Вас просто замучить сумління, якщо ви проґавите виступити цих зірок світового рівня. Давайте краще ближче познайомимось з тими музикантами, чиї імена на афіші написані дрібніше. Поки що.


1.  Nothing But Thieves (14 серпня, 18:30, Stage A38)

Ці британці ще дуже молоді, але вже добре нам знайомі. Вони виступали на фестивалях UPark-2016, Atlas Weekend-2017 та -2018, співали дуетом з фронтвумен The Hardkiss Юлією Саніною та навіть зіграли потужні сольники у Києві та Львові. Також хлопці зняли в Україні кліпи на дві пісні з нового альбому — «Amsterdam» та «Sorry». Тож для українських меломанів вони майже як рідні.

На Nothing But Thieves варто потрапити ще й для того, щоб закрити минулорічний гештальт. Гурт повинен був грати на «Сігеті-2017», але вокалісту Коннору Мейсону потрапив в око інородний металевий предмет. Коли в зазначений час всі музиканти гурту, крім Коннора, вийшли на сцену повідомити про скасування виступу, сотні фанаток одночасно почали ридати. Сподіваємось, цього року побачити хеппі-енд історії, а всіх цих дівчаток — усміхненими та щасливими.


2. MØ (13 серпня, 17:45, Main Stage)

Датська співачка MØ теж нам не чужа. У 2015 році вона влаштувала районну тусовку на Троєщини для зйомок кліпу «Kamikaze». Европейці на репіті дивляться кліп і навіть не підозрюють, що бетонні багатоповерхівки, поля пилу та парубки — українські.

Крім того, в липнi цього року вийшла українська версія синглу MØ та Diplo «Stay Open», записана з гуртом YUKO. І найцікавіше — MØ вчергове відсвяткує День народження на «Сігеті». Приєднаєтесь?)


3. Nick Murphy fka Chet Faker (13 серпня, 01:30, Stage A38)

Як багато хто з топових особистей, Чет Фейкер (справжнє ім'я — Ніколас Джеймс Мерфі) став відомим випадково. Австралійський електронщик прославився в інтернеті кавером на пісню «No Diggity», після якого він, як то кажуть, прокинувся знаменитим. Кількість прослуховувань була рекордною.

Серед своїх співвітчизників він став відомим у жовтні 2012 року, коли виграв в номінації «Прорив року», а його дебютний EP «Thinking in Textures» став кращим незалежним синглом на церемонії Australian Independent Records Awards. Українці та решта світу познайомились з Четом у 2014 році після виходу супер-успішного альбому «Built on Glass», який висів на перших місцях світових чартів. Готові побитися об заклад, що у когось з ваших знайомих трек «Gold» з цього альбому стоїть на рингтоні.


4. Rhye (12 серпня, 16:45, Stage A38)

Чоловіча музика з жіночим звучанням або екологічний антидепресант — так можно охарактеризувати несподіваний результат співпраці електронного майстра Майка Мілоша і продюсера Робіна Ганнібала. Записи Rhye досить швидко розлились по інтернету і плей-листам. Спочатку вірусним став ніжний та пристрасний кліп на пісню «Open», потім більш жвавий кліп «Fall».

Згодом  Робін залишив гурт, але Майк продовжує творчі експерименти з іншими музикантами. Тож цікаво, як пісні, що гіпнотизують в навушниках, будуть звучати наживо.

5. The Kooks (10 серпня, 17:45, Main Stage)

Якщо ви серед тих, кто кусає собі лікті, що пропустив два концерта The Kooks в Києві, то це шанс виправити ситуацію. Ось кілька фактів, які переконають будь-кого, що проґавити їх ще й на «Сігеті» — просто злочин.

Хлопці були на розігріві у самих The Rolling Stones. Їх дебютний альбом «Inside in/Inside out» 2006 року півроку був у UK Top-20, тричі став платиновим. А гурт отримав статус «Кращого виконавця» Великобританії і Ірландії за версією MTV Europe Music Awards та «Кращого нового виконавця» за версією Q Awards.

За 13 років британці випустили ще 3 крутих альбоми, які варто встигнути послухати, щоб як слід підготуватись до їх енергійного виступу на головній сцені «Сігету». До речі, гості фестивалю одними з перших почують наживо пісні з майбутнього альбому «Let's Go Sunshine», який вийде 31 серпня.


6. The War On Drugs (14 серпня, 19:30, Main Stage)

Цих артистів ви точно не чули та навряд чи коли-небудь почуєте в Україні. Бо гастролюють вони переважно по США. Вони представники справжнього, класичного, неймовірно граційного року. При цьому звучання дуже сучасне та прогресує з кожним концертом та альбомом.

Поступово інструменти отримують нову глибину, тепер звуковий простір об'єднує дюжину інструментів замість колишніх семи. В результаті їх платівка «A Deeper Understanding» отримала «Греммі» як найкращий рок-альбом 2017 року. На фестивалі можна буде наживо почути за що.


7. Stormzy (8 серпня, 17:45, Main Stage)

Враження про сучасну світову музику було б неповним без хіп-хопу. Тому радимо послухати  британського хіп-хоп і грайм-виконавця Stormzy, якого заслужено називають представником нового покоління британської сцени.

Він вже встиг отримати MOBO Awards як «Кращий грайм-виконавець», а також прокласти місток між світами хіп-хопу та поп-музики завдяки спільному виконанню культової пісні «Shape Of You» разом з її автором Едом Шираном. Уявляємо зараз обличчя справжніх прихильників хіп-хопу та поспішаємо їх заспокоїти: звичайно ж, на «Сігеті» Stormzy виконає щось більш жорстке та трушне.


Хочеться ще раз наголосити: Sziget Festival дійсно є красномовним зрізом сучасної світової музики. Тож будьте уважними, допитливими та свідомими, якщо вам все-таки пощастило цього року туди потрапити.

Дар'я Батозська

Фото: Андрій Максимов

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 1 комментарий
  • outsider 6 августа 2018 г. 22:51
    "красномовний зріз". пишет, не приходя в сознание, а призывает быть "допитливими і свідомими" гггг