7 фактів про новий ЕР гурту 5 Vymir «Карма»

Опубликовано 30 сентября 2019 г.

Столичні інді-мрійники 5 Vymir повернулись після річної паузи з новим релізом.

Окрім знайомих для себе інді-рокових прийомів, а також використання струнних та духових, під час роботи над новим EP «Карма» музиканти використали нові для себе прийоми, інструменти та жанри.

Костя Почтар: «Це новий підхід для групи — створювати пісні, не обмежуючи себе 4 інструментами. В нових треках, наприклад, я не граю на гітарі».

Столична презентація ЕР «Карма» відбудеться 10 жовтня у Caribbean Club. А поки — слухаємо нові пісні та дізнаємось деталі їх створення.


1. ЕР «Карма» — перший реліз гурту за 2,5 роки, попереднім був альбом «Нові імена», а також перший новий матеріал команди за 1,5 роки, з часів синглів «Чужі» і «Танцюю».


2. До ЕР потрапило 3 абсолютно нові композиції, а також пісня «На Потім», яку 5 Vymir вже декілька років виконує на концертах. Автором пісні є тернопільський музикант Andzh, пісня якого «Для мене» потрапила до альбому 5 Vymir «Містолінія» (2014).

Цікаво, що до останнього моменту Andzh не знав, що учасники 5 Vymir записали його для нового релізу.

5 Vymir: «Братан, твої пісні у нас виходять, часом, краще, ніж власні. В новій версії є і скрипки, і арфа, і тернопільське озеро. Ти будеш задоволений. :)»


3. Значною мірою на нове звучання групи вплинули джаз, соул та традиційна музика Сходу. Це відчутно в кожному треку ЕР «Карма», які вже важко назвати «черговим інді-роковим музлом».

Костя Почтар: «Ми грали півроку у студії і писали нові пісні без будь-яких планів щодо виступів. Подібним чином ми колись створювали “Нові Імена”, але тоді все було зіграно наживо, а в новій ЕР є треки, які ми спочатку записали, а потім вчилися грати разом».


4. Матеріал створювався в складний для гурту період, після повернення до складу команди ударника Семена Терещенка.

«Ми зрозуміли, що не можемо існувати в іншому складі. 5 Vymir — це лише ми четверо. В якийсь момент ми зібралися і після місяців сварок зрозуміли, що, переслідуючи якісь цілі, постійно до чогось готуючись, ми втрачаємо нашу дружбу, якій вже, на хвилинку, більше 20 років. І якщо вибирати між принципами і дружбою, то ми вибираємо дружбу», — згадує Костя Почтар.

Слухати ЕР «Карма»:

Apple Music

Google Play

Spotify

Deezer


5. Пісня «Хмари» створена на вірш харківської поетеси Mano Glonti. Це перший трек, який 5 Vymir ніколи не грав разом, адже після першого запису пісні під акустику кожен учасники гурту придумував і записував свою партію окремо, у тому числі Андж, запрошеного приєднатись до запису як гітариста.

Також це перший трек гурту, у якому замість барабанів використана лише драм-машинка і перший трек, записаний в ЕР «Карма».


6. Автором обкладинки ЕР «Карма» став ілюстратор Олександр Грехов, відомий, зокрема, скандальною серією робіт «Квантовий стрибок Шевченка. Метро».


7. В записі пісні «Хмари» взяв участь дитячий хор, а на трубі заграв Олег Скакун. Скрипка в піснях «Карма» та «На Потім» — Оксана Сагалата.

Серед абсолютно нових для гурту інструментів є, наприклад, автоарфа, віднайдена Костею Почтарем в однії з європейських подорожей.

Альбом записано Сергієм Заболотним і Вадіком Лазарєвим, зведено і відмастерено Сергієм Заболотним в студії Lipky Zvukozapys у Києві, в 2019 році за григоріянським календарем.

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев