П’ять демонів Джарвіса Кокера

6
Опубликовано 19 сентября 2013 г.

Важко повірити, але сьогодні харизматичному чотириокому британцю Джарвісу Кокеру виповнилось 50. Джарвіc та Pulp — однi з головних символів бритпопу. Якщо ви не знаєте хітів «Disco 2000» та «Common People», то навряд чи можете вважати себе продвинутим меломаном.

Спеціальний матеріал до ювілею Кокера підготувала Тетяна Пашина — велика шанувальниця творчості Джарвіса, яка 15 років чекала на виступ Pulp і в 2011, на фестивалі Reading, її мрія здійснилася.


Для пересічного британця Джарвіс Кокер давно перестав асоціюватися лише з музикою, а обличчя його запросто може потрапити на будь-які шпальти газети. Постає питання: що за створіння живуть у музиканті та примушують його бути таким, яким ми його обожнюємо вже багато років? Ми спробували відповісти на це запитання.


Демон 1. Музика

«Якщо чесно, я хотів стати астронавтом і поп-зіркою. Не уявляю, як я збирався поєднувати обидві кар’єри».

Свій гурт Arabacus Pulp Джарвіс створив у п’ятнадцять років. Для того, щоб стати відомим, командi довелося декілька разів змінити склад, а також скоротити назву до Pulp. Гурт був заснований аж 1978 року, але до моменту справжнього успіху — номінації альбому на Mercury Music Prize — пройде 16 років.

Pulp не завжди був таким, як його знають музичні фани. Граючи у стилях пост-панк та «нова хвиля», Джарвіс охарактеризував напрям своєї творчості як «перехід між Abba та The Fall». В перших трьох альбомах — «It», «Freaks» та «Separations» — музиканти експериментували. Їм не вистачало впорядкованості, деякі треки звучали занадто еклектично. Одночасно проходили і невдалі концерти Pulp, під час одного з яких навіть відбувся бунт невдоволених слухачів.

Не зважаючи на це, гурту вдалося підписати контракт з Fire Records. Згодом Джарвіс зізнався, що Fire були єдиними, хто хотів мати з ними справу. Незабаром після цього музикант вплутався у чергову пригоду: випав з вікна, намагаючись вразити дівчину. Опинившись в інвалідному візку, Джарвіс продовжував давати концерти. Врятувати команду могли тільки докорінні зміни.

На хвилі популярності бритпопу з’явився оновлений Pulp. Їх стиль нарешті окреслилився, і гурт разом з Blur та Oasis зайняв призначену їм нішу. До мелодійності додалися нові тексти, в яких теми кохання і сексу почали домінувати над темами соціальними. Взагалі, тексти Pulp безперервно еволюціонували. Лише заради таких речей, як «Help The Aged», «Bar Italia» чи «Something's Changed», варто вивчити англійську мову. Не дивно, що в 2011 році колекція текстів Джарвіса Кокера була видана окремою книгою.

У 43 роки Джарвіс вирішив записати сольні альбоми, що виявилися напрочуд вдалими. «Jarvis» та «Further Complications» остаточно позбавляють творчість музиканта пихи, замінюючи її яскравістю і гумором.

Музикант не обмежувався цими двома проектами, і багато хто також знає, що Джарвіс Кокер:

  • був співавтором текстів до пісень кількох виконавців, зокрема Шарлотти Гензбур та Air;
  • зробив багато цікавих каверів: від неймовірно ніжної версії «All Time High» Рити Кулідж (головна тема «Octopussy» — 13-го фільму про Джеймса Бонда) до хіта The Cars «Just What I Needed», яку Джарвіс виконав на фестивалі Reading 2011 разом з Джуліаном Касабланкасом із The Strokes;
  • був режисером музичних відео, наприклад, сюрреалістичного «On» для Aphex Twin, а також засвітився в кліпах The Hives та Nick Cave and the Bad Seeds. Сам Нік Кейв — давній друг Джарвіса, про що свідчать два різні кавери Ніка на «Disco 2000»;
  • створив і виконав три пісні до кінофільму «Гаррі Поттер і келих вогню», в якому також з’явився в ролі фронтмена групи The Weird Sisters, що виступала на різдвяному балі в Хогвартсі;
  • з січня 2010 року є автором і ведучим шоу «Недільна служба Джарвіса Кокера» на радіо BBC 6 Music.

Іноді Джарвіс повертається в Pulp. У 2011 році гурт оголосив про возз’єднання, відіграв концерти та виступив на низці фестивалів по всьому світу. Наприкінці 2012 року світ побачила пісня «After You», створена ще у 2001 роцi, але перезаписана і перероблена для того, щоб стати подарунком для фанів Pulp на Різдво.


Демон 2. Релігія

«Я не Ісус, але маю такі ж ініціали».

У 1996 році на врученні нагород BRIT Awards сталася подія, яка не була пов’язана з творчістю Джарвіса Кокера, але була назавжди вписана в його біографію. Під час виступу Майкла Джексона Джарвіс увірвався на сцену на знак протесту проти тодішнього скандалу навколо Джексона і розбещення дітей. Звичайно ж музиканта заарештували. В інтерв’ю після цього Джарвіс зізнався, що його дратує манера Майкла Джексона корчити з себе Ісуса. При цьому Джарвіс додав: «Але я не релігійна людина». Для музиканта, вихованого в атеїстичному середовищі, традиційна релігія завжди буда безглуздим, обмежуючим ритуалом, що ніяк не поєднувався з рештою життя.

Активна політична позиція і скептичне ставлення не дозволили Джарвісу промовчати під час ув’язнення дівчат з Pussy Riot. В серпні 2012 року в газету Times надійшов відкритий лист до Володимира Путіна, що містив слова: «Інакомислення — це право в будь-якій демократії, і загроза семи років ув'язнення через безглузде звинувачення в "хуліганстві на ґрунті релігійної ненависті" є абсолютно непропорційною». Серед інших імен в листі стояв підпис Джарвіса Кокера.


Демон 3. Політика

«Консервативний уряд необхідний. Гідної альтернативи йому немає».

На відміну від інших музикантів Джарвіс завжди любив публічно говорити про політику. Він завжди підтримував консерваторів, хоча зізнавався, що вони просто єдина здорова альтернатива в сучасній Британії. Цікаво й те, що мама музиканта працює консервативним радником — особою, яка відповідальна за політичну роботу в певному районі.

Не зважаючи на свою лояльність до сучасного устрою, музикант не соромиться критикувати можновладців за першої ліпшої нагоди. Спочатку дісталося попередньому прем’єр-міністру: «Гордон Браун страшенно нудний. Я б агітував за революцію». Потім під Джарвісові жорна потрапив і наступник Брауна, Девід Кемерон. Під час інтерв’ю для Guardian музикант попросив прем’єра пояснити його "занадто абстрактні фінансові ідеї". У відповідь Кемерон висловився досить образливо, зазначивши, що бачив, як Джарвіс показав голий зад на сцені під час своєї відомої витівки на церемонії BRIT Awards. Джарвіс заявив, що відчув неймовірне полегшення. Зважаючи на те, що його зад в той день ніхто на сцені, на жаль, не побачив, стає зрозуміло, що прем’єр — брехун, отже, і його слова про деривативи великого значення не мають.

Тема політики по-різному відобразилася в піснях Pulp: «Cocaine Socialism» глузує над можновладцями, а «The day after the revolution» надихає на зміни.  


Демон 4. Жінки

« Я маю тенденцію писати про речі більше, ніж насправді їх робити, що, певно, є доброю новиною для жіноцтва».

Батько Джарвіса залишив родину, коли хлопцю було сім. З того часу, як зізнається сам музикант, зростання серед жінок дало йому змогу стати тим, ким він є зараз. З дитинства Кокера цікавило те, про що думають жінки. Намагаючись розгадати цю таємницю, він створив пісні, що влучають в серця жінок усієї планети. В багатьох творах Джарвіса можна знайти глузування над поведінкою жінок у стосунках або заклики до її зміни. Для вибивання сміття з голови і набуття самоповаги, особливо в підлітковому віці, дівчатам рекомендується плейлист з треками «Razzmatazz», «Have You Seen Her Lately?» та «Don't Let Him Waste Your Time».


Демон 5. Секс

«Я завжди вважав, що, можливо, звільнюся від будь-яких форм сексуальності до 40 років і просто стану поважною старою людиною».

Для необізнаних людей те, як від незграбного, худого, очкастого чоловіка перехоплює подих у десятків тисяч жінок, є якимось феноменом. Але якщо придивитися, все одразу стане зрозумілим. Джарвіс співає про секс: прямолінійно, відкрито і в подробицях. Така відвертість спочатку примушує червоніти, навіть якщо слухаєш Pulp наодинці. Потім ти посміхаєшся, коли чуєш щось нове на ті ж теми. А потім розумієш, що тільки так і правильно.

Для особливих моментів, і в залежності від ваших смаків, рекомендується обирати між «The Birds in Your Garden», «Underwear», «Live Bed Show» та «This Is Hardcore». Пісні вказано в порядку підвищення рівня хітовості.

 

2 лютого 2013 року відбувся останній на сьогоднi виступ Pulp. Але знаючи Джарвіса, ми впевненні, що гурт ще повернеться. В той самий час сам музикант, здається, не збирається зупинятися, а сайт Songkick не припиняє надсилати смачні анонси про виступи Джарвіса на різних шоу і концертах. Тому лишається або негайно їхати до країн, вказаних в новинах, або чекати, що в одному з таких анонсів з’явиться рідне слово «Kyiv».

Pulp Jarvis Cocker

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 6 комментариев
  • Александр Дмитриев   20 сентября 2013 г. 0:57
    Дякую за чудову статтю :) Дізнався дещо нове про Джарвіса.

    Чудовий він дядько :-)
  • Просто Игорёк 20 сентября 2013 г. 0:34
    Увы не вписываюсь в моду "продвинутых меломанов"
  • Root 19 сентября 2013 г. 17:23
    Спасибо за интересную статью.
  • Джармуш 19 сентября 2013 г. 16:23
    Если вы не слышали таких хитов группы Chariot как Teach и Dead Policeman вы тоже не можете считать себя продвинутым меломаном...
  • Віка 20 сентября 2013 г. 14:07
    Не плутай Божий дар з якоюсь фігньою!
  • Fozzy 21 сентября 2013 г. 9:57


    Вам напевно і А студіо Божий дар

Лучшие комментарии
19.09.13 17:23
5
Root
Спасибо за интересную статью.
Дякую за чудову статтю :) Дізнався дещо нове про Джарвіса. Чудовий він дядько :-)
20.09.13 14:07
2
Віка
Не плутай Божий дар з якоюсь фігньою!
21.09.13 9:57
2
Fozzy
Вам напевно і А студіо Божий дар