Не тільки Rita Ora та Скриптоніт. Музичні відкриття з Центральної Азії та Балкан

Опубликовано 24 января 2020 г.

Коли починаєш розмову про країни-постачальники нової музики, в голову приходить класична трійка у вигляді США, Великобританії Німеччини. Згодом згадуєш про існування Франції, Швеції, Фінляндії, Австралії, але ... як правило, про локальну музичну сцену більшості країн ми навіть не здогадуємось.

Чи означає це, що десь в Узбекистані чи Боснії просто немає своєї музичної індустрії і всі меломани задовольняються імпортом? Звичайно, що це не так. Якщо ви знаєте, що Ріта Ора родом з Албанії, а Скриптоніта насправді звуть Аділь Жалелов — це вже початок.

Давайте рухатись далі. Сьогодні ми познайомимо вас з декількома новими іменами із країн Центральної Азії та Західних Балкан. Boiler room, премії BBC і таємні telegram-канали — все тут!


Азербайджан. Isfar

Зробивши собі успішну міжнародну кар’єру в джазі, Isfar вирішив спробувати себе в електронній музиці. У 21 рік став заслуженим артистом Азербайджану, а на сьогоднішній день підписав контракт із Warner Music Germany. Послухайте його лайв на Boiler Room і зрозумієте, наскільки круто змінилась його творче життя.

Інші артисти:

Dihaj 

YA TOSIBA 


Казахстан. dudeontheguitar

dudeontheguitar — мабуть, наймолодший інді-виконавець з Алмати, який співає англійською та російською мовами. Найактивніше веде Instagram і Telegram-канал, звідки можна скачати всі його музичні замальовки. Вважається одним з головних відкриттів минулого року завдяки своєму унікальному тембру і легкому підходу до написання музики.

Інші артисти:

me and my invisible orchestra

yes/no/notsure


Боснія і Герцеговина. Billain

Дитинство під час війни в Сараєво допомогли Billain сублімувати свої емоції в музику. Більш того, основний фокус у своїй творчості він робить на візуальну складову, що дозволяє йому працювати з 3D-меппінгом, створювати футуристичні відео, перформанси та саундтреки для комп’ютерних ігор.

Інші артисти:

Hibrid 

Basheskia & Edward EQ


Узбекистан. Sevara

Севара Назархан як ніхто інший знає, що значить рік за роком вибудовувати музичну кар’єру. Від премії «Best Asian Artist» за версією BBC World Music Award до участі в телевізійному шоу «Голос». Здається, за цей час вона пройшла все. Цікаво, що незважаючи ні на що, артистка пам’ятає своє коріння і продовжує випускати пісні, перш за все, рідною мовою.

Інші артисти:

Jazzirama Band

«Крылья Оригами» 


Албанія. Gashi

З одного боку цей артист зі «скромними» 2 мільйонами переглядів на YouTube не зовсім підходить до списку молодих та перспективних, але з іншого — давайте поглянемо на його як на уособлення цікавого тренду. Молоду сцену цієї країни можна умовно розділити на дві категорії: місцевих та емігрантів. Місцевих, можливо, краще ніколи не гуглити — смаки локальної аудиторії дуже специфічні. Емігранти ж представляють із себе хвилю сімей, які виїхали з країни в 90-ті. Їхні діти виросли, асимілювалися з новою культурою і заспівали.

Так і з’явились Gashi, Dua Lipa, Rita Ora, Bebe Rexha, Ava Max, Era Istrefi, Stanaj, Njomza та інші. Тому коли наступного разу почуєте про албанського виконавця, який робить колаборацію з G-Easy або пише пісню для Аріани Гранде, не дивуйтесь. Ця країна ховає в собі ще багато секретів.

Інші артисти:

Andrra 

Njomza 


Зацікавив потенціал музичних ринків Центральної Азії та Західних Балкан? Більше дізнатись про них та зустрітись із локальними промоутерами можна буде на Форумі Selector PRO 8 лютого, що організований Британською Радою в Україні при партнерстві Music Export Ukraine та Польського Інституту в Києві. В його рамках відбудеться дискусія, що присвячена специфіці роботи в музичній сфері у вище окреслених регіонах. Квитки можна купити за посиланням.

Слідкуйте за новинами у офіційній зустрічі заходу в мережі Facebook.

 

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев