10 фактів про фільм «Межа»

Опубликовано 16 ноября 2017 г.

Усе найголовніше про фільм «Межа», в основу сценарію якого лягла реальна історія, що відбулася на словацько-українському прикордонні влітку 2007 року.


1. Проект знімався за підтримки Держкіно України та Словацького Аудіовізуального Фонду. Загальна вартість виробництва стрічки склала майже 37 мільйонів гривень (1.3 мільйона євро), з яких майже 7 мільйонів грн. надано українською стороною.


2. Зйомки проходили в Словаччині та Україні (на Закарпатті).


3. Серед українських акторів проекту — Станіслав Боклан, Римма Зюбіна, Олександр Піскунов та Володимир Геляс. Середе словацьких — Томаш Машталір, Емілія Вашаріова, Анди Гриц та інші.


4. Фільм знято словацьким режисером Петером Беб'яком за сценарієм Петера Балко (Словаччина). Продюсери проекту — Ванда Адамік-Грицова (Словаччина) та Андрій Єрмак (Україна).


5. Світова прем'єра українсько-словацького фільму відбулася 3 липня на 52-му Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де Петер Беб'як отримав Приз за найкращу режисерську роботу.


6. Також проект вже отримав нагороди на міжнародних кінофорумах у Чикаго (приз «Срібна таріль» за найкраще художнє оформлення) та у Аррасі (Гран-прі «Золотий атлас» та приз Молодого журі за найкращий фільм).


7. Кримінальний трилер став найкасовішим словацьким фільмом за всю історію кінопрокату країни. За перший вікенд в кінотеатрах Словаччини проект подивилось майже 70 тисяч глядачів. За 16 тижнів прокату стрічка зібрала у словацькому прокаті майже €1.8 мільйона, що вже перевищило кошторис «Межі».


8. До саундтреку увійшла відома словацько-українсько-польська народна пісня «Гей, соколи», українську версію якою під глибоким враженням від фільму записав Олег Скрипка («ВВ»).


9. Фільм «Межа» висунуто на здобуття премії «Оскар» від Словаччини.


10. Стрічку можна побачити в кінотеатрах Чехії, також планується прокат у Туреччині та інших країнах. На сьогодні фльм має більше ста запрошень до участі у міжнародних фестивалях й кіноринках США, Азії, Індії та країн Європи.

Написать комментарий

Редактировать комментарий

Ответить на комментарий

Показано 0 комментариев